۰۸
اسفند ۹۸
ترس از بیماری
- فردی را تصور کنید که یکی از دوستانش دچار بیماری سختی شده است و به علت شرایط بیماری و نیاز به مداوا و درمان به ناچار توانایی ادامه ی کار در محل کار را خود را نداشته و خانه نشین شده و به همین جهت شرایط دشواری برای او و خانواده اش پیش آمده است ، حال این فرد برای دوستش نگران است و حتی شب ها خوابش نمی برد و پیش خود فکر می کند ، نکند چنین شرایط برای من پیش آید و من نیز بیمار شوم و از کار خود بیکار شده و همانند دوستم توانایی ادامه ی کار را نداشته باشم و خانواده ام در تنگنا قرار گیرند . !
- وقتی به چهره ی این فرد نگاه می کنید او را نگران و اندوهناک می بینید و هنگامیکه از او سؤال می کنید ، چرا چند وقت است تو را نگران می بینم ؟ ، او علت نگرانی خود را برای شما تعریف می کند وحتی ابراز می دارد بخاطر همین موضوع ، شب ها دچار بی خوابی می شوم ، و شما چون فرد آگاهی هستید برای کمک به این فرد ، چند توصیه به او می نمایید :
- -انسان نمی تواند پیش بینی کند ، چه حوادث و اتفاقات نا گواری در آینده برای او پیش می آید و اگر بخواهد به همین جهت دائماً در نگرانی و ترس به سر برد ، با دست خود زندگی کردن را برای خویش تلخ و دشوار خواهد نمود و به هیچ وجه روی آرامش را نخواهد دید .
- -انسان بجای اینکه افکار منفی را در ذهن خویش بپروراند ، می تواند افکار مثبت و رضایت بخش را در ذهن خود مرور کند ؛ بجای اینکه نسبت به آینده نا امید باشد و دائماً فکر کند بیمار می شود ، می تواند به سلامت و موفقیت خویش و تلاش برای رسیدن به اهداف خود فکر کند .
- -گرچه بیمار شدن یک دوست برای انسان سخت است و خواه نا خواه ، موجب نگرانی انسان می گردد ، ولی تنها با نگران شدن ، هیچ کمکی نسبت به او صورت نمی پذیرد و علاوه وقتی این نگرانی در ما ، از حد طبیعی و متعارف آن بگذرد ، ما به خود نیز آسیب وارد کرده ایم .
- -بجای ترس و نگرانی های افراطی ، باید ببینیم چه کمک مادی یا معنوی می توانیم به دوست خود داشته باشیم ، آیا می توانیم بخشی از هزینه های مادی زندگی او را تأمین کنیم ؟ آیا می توانیم به او روحیه و امید دهیم؟ آیا می توانیم با سخنان خود نگرانی های او را کم نماییم ؟
- -اگر نگران بیمار شدن خود در آینده هستیم ، اولین وظیفه ی انسان رعایت بهداشت در زندگی است ، حتّی رسولخدا صلی الله علیه وآله نظافت (و بهداشت) را از ایمان دانسته اند (1) ، بنابراین باورهای مذهبی نیز انسان را به رعایت نظافت و پاکی در زندگی توصیه کرده است .
- -به ما توصیه شده در تمام شرایط زندگی به خداوند توکّل کنیم و ضمن تلاش برای رسیدن به اهداف خود در زندگی ، خود را به خدا سپرده و نگران حوادث و اتفاقات ناگوار در زندگی نبوده و بدانیم خداوند روزی رسان به بندگان است و خداوند در شرایط سخت و دشوار انسان را تنها نمی گذارد و بر اثر این بینش است که انسان به آرامش دست می یابد .
- -یکی از کارهای مهم و تأثیر گذار ، دعا کردن برای عافیت و سلامتی است ، چه سلامتی خود و چه سلامتی دیگران ، لذا انسان می تواند در هر حال چنین در خواستی را از خداوند داشته باشد ، و چه بهتر در حال عبادت ، از خداوند این عافیت را طلب نماید ، مثلاً در سجده آخر نماز بگوید : " یا ولیَّ العافیةِ ، نَسئَلُکَ االعافیةَ ، عافیةَ الدُّنیا و الآخرةِ" : ای صاحب و مالک عافیت ، از تو عافیت دنیا وآخرت را در خواست می کنیم .
---------------------
1-طب النبی (ص) ص 19
۹۸/۱۲/۰۸